MAKANAN PENCETUS ‘ANGIN’ YANG ASALNYA BOLEH, TETAPI DISEBABKAN MASALAH USUS IA JADI SENSITIF UNTUK TUBUH
SENARAI MAKANAN YANG PERLU DI ELAK DAN YANG DIBOLEHKAN UNTUK PESAKIT 'ANGIN'.
Nota:
Senarai makanan di bawah ini menjadi sensitif kepada pesakit 'angin' disebabkan masalah usus. Apabila pesakit 'angin' makan makanan di bawah ini akan menyebabkan tubuh mudah sakit, berangin, lesu, kembung dan lain-lain impak yang kurang menyenangkan.
Untuk perbaiki masalah angin anda perlu pulihkan usus. Apabila usus telah dipulihkan barulah makanan di bawah akan jadi kurang sensitif.
Di hujung artikel ini saya akan beritahu apakah jenis makanan yang perlu dielak yang menyebabkan kerosakan usus.
A- SAYUR
Elak: Kangkung, bayam, taugeh, kacang panjang, kacang buncis, kubis, terung, terung, bayam, tomato, capsicum, cili, labu, rebung, cendawan, bendi (Kebanyakan sayur menjalar akan ‘trigger’ masalah angin).
Boleh: Sawi, pak choi, lobak merah, salad
B- BUAH
Elak: Betik, pisang, mangga, nenas, buah kering (apricot, prun, kurma, kismis), avokado, Strawberi, kiwi, durian, nangka, rebung, cempedak, tembikai, jeruk, oren, anggur, lemon, limau, elakkan buah-buah masam.
Boleh: Epal, Pear, naga
C- MINUMAN
Elak: kopi, teh, coklat, koko, barli, susu lembu, teh hijau, soya.
Boleh: Air suam, teh Rooiboss, teh Chamomile (Boleh search di shopee), cincau, susu kambing , santan, susu beras, susu almond
D- MAKANAN
Elak:
- Seafood (Seperti udang, kerang, ketam, belacan, sotong).
- Pulut, ubi, daun ubi, keledek, makanan dalam tin (Seperti sardin, tuna), kimchi, coklat, tapai, budu (semua makanan peram), kefir, nasi perang (Jika anda makan perut tiada masalah kembung maka teruskan. Sesetengah orang tak sesuai dengan beras perang).
Boleh:
Nasi putih, minyak zaitun, minyak kelapa, bubur nasi, Bahan berasaskan tepung beras (Seperti bihun, tosei, kueh tiaw, laksa : Tetapi perhatikan rencah yang dimasukkan sekali dengan makanan tersebut seperti taugeh).
E- LAUK PAUK
Elak: ikan pari, ikan bawal emas, bawal hitam, cencaru, ikan masin, ikan kembung, tuna, ikan bilis, ikan sardine, ikan tongkol, kerang, ketam, seafood, kambing, elakkan yang sudah diperam atau yang sudah lama.
Boleh: Ayam, Telur, Kerisi, Kebasi, Sebelah, Siakap, Jenahak, Kerapu, selar, selar kuning, tenggiri, kerisi, gelama, ikan merah (Lebih segar lebih bagus, elakkan yang sudah proses menjadi sosej dan seumpamanya).
Seterusnya:
Apakah jenis makanan yang boleh menyebabkan kerosakan usus?
Ulasan
Catat Ulasan